Sobota, 27 dubna, 2024
aktualne

Červíci v třešních? Stačí tento jednoduchý trik a budou FUČ … už jen zakousnout

on

Sezóna třešní je již v plném proudu. I vy občas s nadšením zakousnete do šťavnaté a sladké bobule, předělů ji zuby na polovinu a najednou …

Pravda, lp 08.06.2020 11:00 třešně, letní ovocieFoto: Shutterstock
… u mnoha z nás přichází pocit znechucení. V třešních se totiž poměrně často objevují i ​​drobné červíky. Dobrá zpráva zní, že pro člověka nejsou vůbec škodlivé a pokud je zkonzumujete, nic se vám nestane. Vlastně s trochou humoru můžeme poznamenat, že se sacharidy přijmete i důležité proteiny! Ale vážnější …

Většina konzumentů třešní nemá v oblibě drobné červíky, které se živí sladkou dužinou. I proto se často brání tomuto chutnému ovoci, jehož sezóna začíná uprostřed května a pokračuje zhruba do konce června (vzhledem na jednotlivé druhy).

Pokud pěstujete třešně ve vlastní zahradě a chcete se vyhnout tomu, aby v sezóně plodů měli bobule červíci, odborníci radí postřik. To se však neslučuje s filozofií bio způsobů pěstování a ani my osobně nedoporučujeme zbytečně „zahlcovat“ vaše ovoce chemikáliemi. Namísto toho postačí docela jednoduchý trik.

ČTĚTE VÍCE
Které potraviny přidávají věk pokožce?
Které potraviny přidávají věk pokožce?
Přebytek jahod? 3 jednoduché tipy, jak je uchovat v mrazničce
Přebytek jahod? 3 jednoduché tipy, jak je uchovat v mrazničce
Jedinečný tuňák s originálním Dippel od Majselfa
Jedinečný tuňák s originálním Dippel od Majselfa
Jak vydrží jahody po sklizni déle čerstvé? Znáte trik s octem?
Jak vydrží jahody po sklizni déle čerstvé? Znáte trik s octem?
Pokud si chcete pochutnat na třešních bez nepříjemného pocitu, zda jste právě nezahryzli do červa, vložte je do mísy s vodou. Ve vodě ještě předtím rozmíchejte lžíci octa, případně kyseliny citrónové a třešně nechte ve vodě zhruba čtvrthodinku. Kyselý roztok vyžene červíky z ovoce a vy je následně můžete vybíral, případně vodu slít. Ovoce následně ještě jednou opláchněte v čisté vodě.

Takto však zbavujte červíků jen takové množství, které plánujete okamžitě zkonzumovat, případně jinak spotřebovat (podobný trik se používá i před přípravou džemů či kompotů). Pokud byste ve vodě premývali celý nasbíraný košík a následně polovinu chtěli odložit zpět do spíže či ledničky, ovoce začne rychle hnít a ztratí svou pevnost.


Redakce radí: Nechte se inspirovat zajímavými články, tipy a nápady, inspirace není nikdy dost.


Mohlo by Vás zajímat

Vábivé barevné stolování

Dojem ze správně zvoleného nádobí a kompozice při servírování domácího jídla by sice neměl odvádět pozornost od samotného jídla, ale vábivý určitě je. magazín Vařečka...