Neděle, 24 října, 2021
aktualne

Jak vydrží jahody po sklizni déle čerstvé? Znáte trik s octem?

on

Pravda, pf 25.05.2020 09:00 jahody, brigáda, zberFoto: Shutterstock
Čas jahodového hodování je tady!
Bohužel, mají i jednu nevýhodu – rychle podléhají zkáze a tak je nutné je co nejdříve spotřebovat. To může být problém, zejména, pokud si je nasbíráte ve větších množstvích například během samosběru a přinesete domů. Zde je pár triků, díky kterým vydrží o něco déle chutné a čerstvé.

V sítku do chladničky

Nasbírané jahody zůstanou nejdéle čerstvé, pokud je uložíte do chladničky do spodní přihrádky na zeleninu. Chlad, sucho a tma jahodám během jejich skladování prospívá. Navíc, pokud je uložíte do chladničky v sítku, pronikne k nim chlad a vzduch ze všech stran – což rovněž prodlouží jejich životnost.

Trik s octem

Ocet zabraňuje množení plísní a tím rovněž prodlouží životnost jahod. Jak na to? Jednoduše naplňte misku (velikost podle množství jahod) třetinou octa a dvěma třetinami vody a pak do ní ponořte jahody. Nechte působit několik minut. Potom jahody vyberte, dobře opláchněte a osušte například na papírové či kuchyňské utěrce. Ocet dokáže zlikvidovat některé spóry plísní a bakterií, které způsobují rychlejší kažení jahod.

Trhejte je se stonky

Na to, aby vám jahody déle vydržely, myslete už při jejich sklizni. Vždy je trhejte i se zelenými stonky, v opačném případě začnou vysychat, ztratí vodu a začnou se rychleji smršťovat. Při jejich následném uskladnění již postupujte podle předešlých triků.

Mohlo by Vás zajímat