Sobota, 27 dubna, 2024
aktualne

Vábivé barevné stolování

on

Dojem ze správně zvoleného nádobí a kompozice při servírování domácího jídla by sice neměl odvádět pozornost od samotného jídla, ale vábivý určitě je.

magazín Vařečka 03.04.2020 13:00 stolování, prestieranieFoto: Shutterstock
Noblesně působí sladění servisu s nádobím na podávání.
Lety prověřenou klasikou je čistě bílý nádobí, ale i barevný vypadá elegantně a noblesně působí sladění servisu s nádobím na podávání – s mísami na maso, zeleninu či polévku i se servírovacími talíři. Totéž platí o skle a příborech. Dvě nebo tři barvy jsou lepší než jedna. Krémovou polévku můžeme polít olejem, posypat nahrubo namletou solí nebo kořením nebo nasekanými bylinkami. Dvě různé struktury, tvary či výška přitáhnou pohled více než jednolitá masa a oddělí od sebe jednotlivé složky jídla. No a velikost porce by měla být optimální pro hosty a úměrná zvolenému nádobí. Talíř protékající jídlem neláká ke stolu. I jídlo potřebuje prostor na vyniknutí.

Střípky z hostitelské etikety
Zásad stolování je mnoho. Například při sedání pomáhá muž ženě. Hosté si sednou, až když usedne hlavní osoba u stolu. Nikdy se nezačíná jíst dříve, dokud nemají jídlo před sebou všichni přítomní. Při jídle jsou obě ruce na stole a neopírají se o něj lokty. Po konzumaci třeba příbor na talíř položit držadly směrem vpravo.

rybí speciál
Ryby se při podávání překládají lopatkou, překládacím příborem na plocho nebo dvěma vidličkami. Pokud budou vykosťováno, je vhodné použít při překládání velký speciální příbor. Ryba se ukládá vodorovně do středu talíře, přední částí vlevo, zády k hornímu okraji talíře. A nesmí se zapomenout přiložit talíř na kosti.

Co s kávou a dezertem
Dezert i káva se většinou podávají na speciálních talířcích, které nemusíme na stůl uložit hned na začátku. Stačí donést talířky po obědě – kdo bude chtít, nabídne se dezertem, ačkoli žádná návštěva by dezert podle etikety odmítnout neměla.

Mohlo by Vás zajímat